Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130

Córcia miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. 
Tak chyba powinno być. 
Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. 
Tradycyjne, pachnące, pyszne.
Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. 
Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce).


Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance

130 ml maślanki
łyżka cukru waniliowego
25 g świeżych drożdży
400 ml maki pszennej
70 g masła, rozpuszczonego
50 g cukru
1 żółtko

1 mała antonówka, bez skórki i gniazda nasiennego
5 śliwek węgierek, pokrojonych

2/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki grubej rafinady lub cukru perlistego 
10 g masła

Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy owoce.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła.
Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy.
Posypujemy reszta cukru i cynamonu.
Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C.
Studzimy w foremce.


Komentarze

  1. Musi być bardzo smaczna :) Super drożdzówka, uwielbiam takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie ,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno już nie jadłam drożdżówki :) Twoja wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To sie corcia ucieszy :) Takie pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjadła ze smakiem :) dzięki za miłe słowa!

      Usuń
  5. na samą myśl o zapachu drożdżowego ciasta moje ślinianki pracują szybciej a jak jeszcze widzę to zdjęcie to mam ochotę pobiec do kuchni i coś popełnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popełniaj, popełniaj! ja z drożdżowym mam podobnie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji