Makaron pióra (penne) z baklażanem i rodzynkami

Pewnego pięknego dnia mój kolega z pracy przyniósł mi na spróbowanie makaron z sosem. 
Nie raz jadłam połączenie bakłażana i pomidorów ale tutaj znalazły się jeszcze rodzynki i chili. Zakochałam się w tych smakach!!! wczoraj postanowiłam przygotować to danie sama. 
Przepis pochodzi z Jadłonomii ale zrobiłam go po swojemu.

Makaron pióra (penne) z bakłażanem i rodzynkami

2 nieduże bakłażany
1 płaska łyżka soli
olej do smażenia
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody, najlepiej tej z gotowania makaronu
1/4 szklanki rodzynek
sól i czarny pieprz
pół łyżeczki suszonej bazylii

300 g makaronu pióra

listki bazylii do podania


Bakłażany kroimy w kostkę wielkości około 1 cm. Przekładamy do miski i warstwowo obsypujemy solą. Zostawiamy na 15 minut.
Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy (odcedzając pozostawiamy pół szkl. wody). Pozostawiamy w garnku.
Bakłażany dokładnie odsączamy z soku, który wypłynął, osuszamy ręcznikiem papierowym.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy bakłażany i smażymy przez 10 minut, powinny stać się złote i miękkie w środku. Przekładamy je do makaronu.
Czosnek siekamy. Podsmażamy go na patelni przez 30 sekund razem z płatkami chili, ważne by się nam nie spaliły!!! Dodajemy pomidory, wodę, rodzynki, pół łyżeczki suszonej bazylii oraz szczyptę soli i pieprzu.
Dusimy bez pokrywki przez 5 minut, następnie dodajemy do bakłażanów i makaronu i mieszamy.
Danie przed podaniem możemy posypać listkami bazylii.

Komentarze

  1. Pyyyycha! Uwielbiam połączenie bakłażana i pomidora! Z rodzynkami jeszcze nie jadłam. Ale widziałam ten przepis w książce i teraz już na pewno wypróbuję! :)Cmoki! k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cmok :) cieszę się, że namówiłam do wykorzystania przepisu :)

      Usuń
  2. Za bakłażanem nie przepadam, ale w takiej wersji z czystej ciekawości chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam! ja tez nie w każdej formie lubię bakłażana, w tej jest pyszny!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(