Kotlety z grochu, wegetariańskie

Od trzech tygodni nie jem mięsa. 
To zbyt krótko bym mogła powiedzieć o sobie, że jestem wegetarianka i, że to już tak na stałe ale nie zmienia to faktu, że mam satysfakcję i dobrze się z tym czuję. 
Wczoraj miałam wprost przemożną chęć na kotlety i surówkę z białej kapusty. 
Na kotleta postanowiłam przerobić strączki a konkretnie groch. 
Efekt mnie zaskoczył! 
Pełne smaku, zwarte, chrupiące, idealne także na kanapkę. 
Powtórzę je jeszcze nie raz!


Wegetariańskie kotlety z grochu
na ok 10 niewielkich kotlecików

150 g łuskanych ziaren grochu
1 cebulka dymka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
spora szczypta majeranku
szczypta mielonej, wędzonej papryki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko

Groch płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (mi to zajęło ok 35 minut).
Cebulkę kroimy w półplasterki i szklimy na odrobinie oleju.
Groch odcedzamy i blendujemy na dość gładka masę.
Łączymy z cebulą, przyprawami i przeciśniętym ząbkiem czosnku a także łyżką bułki tartej i jajkiem.
Zagniatamy na zwartą masę. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce.
Kotleciki smazymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubiona surówka posypane szczypiorem.


Komentarze

  1. Ciekawie wygląda! Jestem ciekawa jak to smakuje, ponieważ nigdy takich kotletów nie robiłam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) smakują naprawdę dobrze! polecam serdecznie :)

      Usuń
  2. Fajny, smaczny i zdrowy obiad! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie, niezmiernie ciekawa jestem jak smakują:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie jajko można by je było zaliczyć do dań weganskich :)Bardzo lubię takie jedzonko i biorę w ciemno 😄 Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda :) wolałam nie ryzykować, bo miałam już próby bez jajeczne i kotlety mi się rozpadały :P

      Usuń
  5. Ja też bez mięsa czuję się lepiej, a takie kotleciki muszą być pyszne. Czy można je upiec w piekarniku lub ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle ze podczas gotowania mogłyby sie rozwalić. Pieczone... hmmm na pewni będą smaczne!

      Usuń
  6. Zrobiłam, wyszły przepyszne! Proporcje podane w punkt, kotleciki formuje się łatwo, nic się nie mazia. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ mi miło! fantastycznie, że udały się i smakowały :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty