Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe
Po zawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :)
Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, z wierzchu chrupią a w środku są wilgotne.
Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :)
Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe
2 duże jajka
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki mąki owsianej
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
150 ml mleka
1 marchewka średniej wielkości
Białka oddzielamy od żółtek.
Do miski wsypujemy mąki, cukier trzcinowy, sól, sodę i cynamon.
Dodajemy żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę (startą na małych oczkach tarki i odciśniętą z nadmiaru soku).
Mieszamy trzepaczką.
Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składnikó. Odstawiamy na 10 minut.
Nagrzewamy gofrownice i smaujemy masłem.
Nakładamy łyżka porcje ciasta, pieczemy 4 minuty. Zdejmujemy z gofrownicy i odparowujemy na kratce.
Muszą być pyszne, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
dziekuję za zaproszenie i miłe sowa!
UsuńŚwietnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńGofry zawsze mile widziane :) Marchewkowe musiały smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńo tak! były wyborne :)
Usuńa tam ja chętnie chrupnę sobie takiego gofra razem z marchewką :D
OdpowiedzUsuńhehe polecam :)
UsuńZdjęcie tytułowe przepisu przepiękne! Izabela
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo dziekuję za te słowa!
Usuń