Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem czyli Słodki Czwartek odc.127
Mięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one!
PĄCZKI - OPONKI!
Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków.
Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona, pączkowa wersja.
Przepis podpatrzyłam w różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę.
Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.
Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :)
Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :)
Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem
ciasto:
300 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki masła, rozpuszczone
80 g cukru
2 jajka
600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek
1/4 łyżeczki soli
2 kwaśne jabłka
lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym.
Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości ok pół centymetra.
Wycinamy koła a następnie np. kieliszkiem ich środki.
Oponki i małe kółeczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok pół godziny.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte ciastka pieczemy ok 15 minut.
Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
Lekko studzimy a następnie lukrujemy.
Bardzo mi się podobają, bo nie są smażone w tłuszczu, do tego uwielbiam jabłka! Kradnę przepis ;-)
OdpowiedzUsuńpolecam go z czystym sumieniem :)
UsuńBardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń