Szybka pasta z nerkowców i pomidorów
Hummus skradł moje serce już dawno temu.
Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko.
Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed powrotem do domu, miałam przyjemność jeść na śniadanie genialną pastę z orzeszków nerkowca.
W ubiegły weekend postanowiłam sama spróbować wykonać podobną. Moja smakuje inaczej ale jest równie smaczna :)
Polecam!
Szybka pasta z nerkowców i pomidorów
100 g nerkowców
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mały ząbek czosnku
sól, kolorowy pieprz, mielona papryka
woda
kilka kropli soku z cytryny
Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości.
Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin.
No właśnie, byłam ciekawa czy namoczyłaś orzeszki....Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńdzięki!!!
Usuńmmm smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:*
Usuńuwielbiam takie smarowidła :)
OdpowiedzUsuńja również!!!
Usuń