Jedzenie dla życia, czy życie dla jedzenia. Płaskurka, samopsza, orkisz i ja
Nadeszła jesień. Czuje to całą sobą. Długie noce, krótsze dni, słońce inaczej świeci a przede wszystkich ogrom pracy.
Nim zdążyłam złapać oddech po "Warszawskim Festiwalu Kulinarnym. Rośliny, owady i miód." już pędziłam ku Ogrodowemu Odkrywaniu i Festiwalowi Nauki w jednym.
W ubiegłą sobotę miałam przyjemność prowadzić warsztaty "Jedzenie dla życia, czy życie dla jedzenia" ale i krótki wykładowy wstęp (o tym samym tytule) dotyczący znaczenia ochrony różnorodności odmian uprawnych roślin.
Towarzyszyła mi moja ogrodowa koleżanka edukatorka Krystyna Jędzrzejewska-Szmek, która nie dość, że zrobiła super książeczkę z przepisami to jeszcze jej autorstwa są wszystkie zdjęcia dokumentujące wydarzenie a także poprowadziła warsztat w jednej z sal. Kris dziękuję za współudział!
Uczestnicy pierwszej części (wykład+film) mieli możliwość obejrzenia dwóch filmów: o starych odmianach jabłoni oraz o prastarych zbożach, a także wzięli udział w KaszTeście.
Dyskusja trwała, czas się kurczył, na szczęście była jeszcze chwila by pójść na ogrodową grządkę czyli do Działu Roślin Użytkowych.
Po powrocie z Ogrodu rozpoczęliśmy kolejny etap sobotniego spotkania czyli Warsztaty Kulinarne!
Każdy z uczestników otrzymał książeczkę z przepisami, podzieliliśmy się na dwie grupy i w dwóch salach przygotowaliśmy dania.
Atmosfera gotowania była naprawdę fantastyczna! zarówno dzieci jak i dorośli w 100% zaangażowali się w przygotowania. Kiedy wszystkie elementy menu były gotowe zasiedliśmy do wspólnego posiłku. Niesamowitym punktem spotkania były rozmowy toczące się przy stole. Nowe znajomości, wymiana kontaktów a przede wszystkim pełne brzuchy!
W menu znalazły się:
Jogurtowe śniadanko/deser z orkiszową
granolą
Sycąca sałatka z orkiszu/płaskurki/samopszy
w sam raz do śniadaniówki
Kaszotto z pieczoną dynią
Deser z kaszy manny (orkiszowej,
razowej lub zwykłej)
Dziękuję wszystkim uczestnikom za wspaniale spędzony czas!
same pyszności:)
OdpowiedzUsuństarałam sie dobrać menu tak by było smakowite i różnorodne!
UsuńSuper! Dawno nie byłam na warsztatach!
OdpowiedzUsuń:) ja wczoraj znowu prowadziłam :)
UsuńFestiwal o ciekawej i zdrowej tematyce -:)
OdpowiedzUsuń