Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137

Jak smakują? jak pachną? z czego je zrobiłam? 
Wszystko wydaje się oczywiste gdy przeczytaliście tytuł posta. 
Małżon był pewien, że zawierają orzechy włoskie, dzieci wspominały coś o karmelu. 

Zygu, zygu, feremera kuks! nic z tych rzeczy!

Smak tych ciastek bardzo zaskakuje szczególnie gdy nie widziało się receptury.
Znalazłam ją w książce Nigela Slatera "Jedz". Pominęłam jakieś tam kremy, te ciastka same w sobie są tak pyszne, że dzisiaj piekę je znowu!


Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI

120 g miękkiego masła
120 g cukru muscavado
żółtko
120 g błyskawicznych płatków owsianych
90 g mąki pszennej
szczypta soli morskuej
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto.
Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze.
Pieczemy ok. 15 minut do momentu aż lekko się zrumienią.
Studzimy najpierw na blasze, potem na kratce.
Są pyszne tuz po upieczeniu ale i następnego dnia mimo tego, że miękną.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty