Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159

Mam za sobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić.
W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy, rozmowom nie było końca, powstał obiad na 4 ręce, chlebek i ciasteczka, a Małżon wybrał się na grzyby i wrócił z nie lada łupami. Dzieci dokazywały, grały, przebierały się i odgrywały scenki. Wróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze raz piekłam co zaowocowało pełnym brzuchem i świetnym humorem ale też nowymi przepisami i zdjęciami.
Jako pierwsze upiekłam ciasto. Proste w przygotowaniu ale tak pełne smaku, ze aż trudno było mi uwierzyć. Czekoladowo-kawowa polewa podkręciła wilgotne, trochę jakby gliniaste, mocno kakaowe ciasto. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.


Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości 

ciasto:
140 g masła
2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 duże jajka
3/4 - 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
180 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i studzimy.
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej piany.
Dodajemy mleko i masło, miksujemy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wymujemy i studzimy.


polewa czekoladowa:
140 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
110 g gorzkiej czekolady, posiekanej
30 g masła
do posypania:
1 szklanka wiórków kokosowych

W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę, i natychmiast zdejmujemy z palnika.
Dorzucamy czekoladę, masło, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.


Wystudzone ciasto polewamy gęstniejącą polewą czekoladową, równo ją rozprowadzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do stężenia polewy i kroimy w kwadraty.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty