Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141

Są takie ciasta, które mogę piec i piec, i jeść, i jeść. Nie zdarza się to zbyt często ale jednak. W ostatnich dwóch tygodniach przerabiałam dynię na chlebek trzykrotnie. 
Co upiekłam chlebek to znikał. Miałam też związane z nim przygody. 
Jak nie zbyt sucha dynia mi się trafiła to ciasto zbytnio spiekło się z wierzchu. 
Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek! 
Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ. Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe!


Weganskie babeczki dyniowe

3/4 dyni Hokkaido
3/4 szkl. mąki orkiszowej 630
1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1/4 szkl. soku jabłkowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (u mnie cynamon, goździk, imbir i gałka)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu


Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na 6 kawałków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu).
Pieczemy do miękkości ok 30 minut.
Dynię pozbawiamy skórki i rodrabniamy tak by powstało pure.

W dużej misce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól.
Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników.
Dokładnie łączymy.
Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy na kratce.


Komentarze

  1. Zbrzydła mi już zupa dyniowa, więc z chęcią spróbuję czegoś nowego. Może w weekend się uda... :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadła bym taką babeczkę 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty