Pęczak z warzywami

Chata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie gotujemy obiad.
Wspaniale jest odczarowywać miejsca, wracać pamięcią do dzieciństwa tworząc jednocześnie nowe wspomnienia.
Dzięki weekendowi spędzonemu w Chacie z moim bratem, z jego partnerką, z moimi dziećmi i Małżonem, dom odżył a przy okazji, wespół zespół, powstało nowe, pyszne danie.


Peczak z warzywami

400 g pęczaku
4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
cebula, obrana i pokrojona w piórka
3 papryki, każda innego koloru, bez gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
sól, pieprz
oliwa
łyżka masła

Do dużego rondla wlewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, szklimy, wrzucamy czosnek. Podsmażamy 2-3 minuty uważając by czosnek się nie przypalił. Po kolei wrzucamy marchewkę i papryki. Podsmażamy kilka minut mieszając. Warzywa zalewamy wodą tak by je przykryła. Dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy ok 20 minut.
Po tym czasie wsypujemy do garnka pęczak i dolewamy szklankę wody, wsypujemy pół łyżeczki soli. Pęczak powinien gotować się aż do miękkości czyli ok 20 minut. Należy kontrolować ilość wody w potrawie. Można dolać trochę jeśli zbyt szybko jej ubywa.
Gdy pęczak jest już miękki, ale nie rozgotowany, doprawiamy go do smaku pieprzem i solą oraz łyżką masła.
Świetnie smakuje tez odgrzewamy dnia następnego.

Komentarze

  1. Takie wspólne obiady zapadają w pamieć. Pysznie to sobie wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty