Chrunch Petera czyli Słodki Czwartek odc.146

Wszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola. 
Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :)
Recepturę na nie znalazłam w książce Liski "White Plate. Słodko".




Chrunch Petera

110 g masła lub margaryny
120 g cukru trzcinowego
1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego/ Golden Syropu itd.
225 g drobnych płatków owsianych
1 łyżeczka imbiru w proszku
płatki migdałowe do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Forme typu keksówka smarujemy masłem.
W rondelku podgrzrewamy masło z cukrem i miodem.
Gładką mieszanina zalewamy płatki wymieszane z imbirem.
Mieszamy i przekładamy do foremki.
Posypujemy płatkami migdalowymi i uklepujemy.
Pieczemy ok 15 minut.
Po upieczeniu studzimy w blaszce a następnie kroimy.


Komentarze

  1. wyglądają zachęcająco :) aż nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam! warto zrobić tego chrupacza :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty