Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym

Bywają takie dni gdy mój piekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia".
Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity!


Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym

4 ziemniaki sałatkowe
1 gruszka
100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol


Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki.
Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C.

Komentarze

  1. mniaaam, rozpłynęłam się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi dobre to było danie, oj dobre!

      Usuń
  2. Ajaj dlaczego wróciłam z zakupów bez gruszki :) 3 składniki a taka pychota. W najbliższym czasie robię obowiązkowo!
    Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! polecam i czekam na informację czy smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty