Ciasto czekoladowe z tahini czyli Weekendowe Lakocie odc.173

Czekoladowe mam sny, czekoladowe myśli, czekoladowy czas, czekoladowe ciasto na stole... bo jedynym moim nałogiem jest CZEKOLADA!
Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca tutaj sezamowa nutka tahini. Ciasto z każdym kolejnym dniem nabiera  smaku, nie czerstwieje wcale, jest wilgotne, lekko gliniaste. Taki mój czekoladowy ideał!
Przepis znaleziony w KUCHNIA nr.12/2017.


Ciasto czekoladowe z tahini

ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml kwaśniej śmietany 22%
4 jajka
po 100 g cukru i mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
60 g tahini
glazura:
20 g tahini
40 g cukru pudru
25 ml soku z pomarańczy


Czekoladę łamiemy na kostki. Umieszczamy w miseczce razem ze śmietaną i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, stopniowo łączymy je z mąką i proszkiem do pieczenia, tahiną i masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy.


Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
W tym czasie ucieramy składniki glazury. Glazura smarujemy ciasto i pieczemy dalsze 10 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło przy pomocy patyczka.
Studzimy i dopiero kroimy.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty