Tarta jogodowa z kremem migdałowym
Wczoraj miałam dzień potraw z owocami. Oprócz gnocchi wykonałam też tartę z jagodami. Inspiracją była tarta truskawkowa Marty Grycan prezentowana w najnowszym numerze "Kuchni". Oczywiście bez moich małych zmian się nie obeszło.
Tarta wyszła śliczna i pyszna choć krem nie zsiadł się tak jak powinien. Powinnam go była dłużej pogotować co na pewno uczynię następnym razem.
Oj tak! będą następne razy!
ciasto:
250 g mąki pszennej
po 70 g masła i masła roślinnego
70 g cukru
szczypta soli
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (to moja modyfikacja)
masa migdałowa:
300 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
60 g cukru
2 łyżki mąki
60 g tartych migdałów - ja użyłam takich ze skórką
jagody ok. pół litra
Składniki ciasta siekamy w misce nożem a następnie szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 200 st.C aż do zrumieniena.
Mleko zagotowujemy z przekrojoną i wypestkowana laską wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii, do białości. Stale ucierając dodajemy mąkę a następnie mleko. Gdy składniki się połączą przelewamy masę do garnuszka i gotujemy stale mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały, czekamy aż masa wystygnie, od czasu do czasu mieszając by nie zrobił się kożuch.
Masę przekładamy na upieczony spód, dekorujemy jagodami i listkami mięty.
Migdały i jagody! To musi być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńPyszności!! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńokazałe ciacho. sezonowa słodkość;)
OdpowiedzUsuńoj tam od razu nie zsiadł ;) i tak na pewno było pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie i na pewno nieziemsko smakuje :) Uwielbiam jagódki.
OdpowiedzUsuń