Przepis na Jablkowo cynamonowe rozyczki z migdalami czyli Niedzielne Sniadanie odc. 46
Pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie.
Z książki "O jabłkach".
Z książki "O jabłkach".
Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie!
W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również.
Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie.
Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie.
Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami
ciasto:
375 ml mleka
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
80 g masła
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki soli
1 jajko
oliwa
nadzienie:
70 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko, obrane i drobno pokrojone
30 g mielonych migdałów
kilka łyżeczek płynnego miodu
Masło podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy by "ruszyły".
Masło rozpuszczamy. Odlewamy 40 g i dodajemy do nich cukier puder i sól a następnie dodajemy zaczyn. Stopniowo dosypujemy mąkę i na końcu jajko. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy. Powinno rosnąc ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie części.. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt 30 na 40 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy odpowiednią częścią cukru i cynamonu oraz kawałków jabłek i migdałów. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i znowu wałkujemy na prostokąt 30 na 40 cm. Znowu smarujemy i posypujemy cukrem, cynamonem, jabłkami i migdałami. Zwijamy i kroimy na 8 plastrów.
Układamy je ślimakiem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Polewamy strużkami miodu, pieczemy 5 minut, zmniejszamy temp do 180 st. i dopiekamy ok. 25 minut.
Wszystko co drożdżowe to moja bajka:)))
OdpowiedzUsuń