Poranny przysmak marchewkowo bananowy z pestkami dyni czyli Slodki Czwartek odc.62
Cały czas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.
Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni zamiast migdałów.
Za zdjęcie od razu przepraszam. Więcej zapału i ciasta było o 7ej rano gdy szykowałam dziecko, a za oknem ciemnica, potem był już tylko kawałek, oprócz tego stłuczone naczynie w którym piekłam i tyle...
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki syropu ryżowego (u mnie cukru trzcinowego)
1/2 szklanki oliwy
2 jajka
1 pomarańcza, obrana i pocięta w kawałki, pominełam
1 banan, rozgnieciony
1 szklanka startej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych
mała garść migdałów, poszatkowanych, u mnie pestki dyni
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C.
Naczynie żaroodporne lub foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Przekładamy do formy.
Pieczemy ok. 45 minut.
Takimi rzeczami mogłabym się żywić całą jesień :)
OdpowiedzUsuńja również! zapas marchewek i bananów musi być :P
Usuń