Makaron Soba w buraczanym pesto
Mam dzisiaj dla Was wyjątkowe danie.
Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu.
O niebanalnym smaku.
Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.
Makaron Soba w buraczanym pesto
2 średnie buraki
100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
po szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej;
1 mały ząbek czosnku
3 pęczki makaronu Soba, z maki gryczanej
100 g sera dojrzewającego (można pominąć ten element)
mięta do przybrania
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Umyte i przekrojone buraki zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy ok 60 minut, studzimy i obieramy.
Czosnek obieramy i szatkujemy na cienkie plasterki, a następnie jeszcze drobniej w paseczki i kosteczki.
Kiedy czosnek jest już dobrze pokrojony na desce do krojenia z kupki odbieramy małą jego część i rozcieramy końcówką noża tworząc wodnistą masę.
Rozcieramy tak czosnek do momentu aż przestaniemy widzieć jego strukturę wówczas zbieramy go i wrzucamy do blendera.
Buraki tniemy na kawałki i dorzucamy do blendera razem z suszonymi pomidorami i przyprawami. Blendujemy na gładką masę.
W rondlu zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron wg przepisu na opakowaniu czyli ok 3 min. Odcedzamy i przekładamy do gorącego rondelka, dodajemy połowę pasty i mieszamy, oczywiście ilość pasty zależy od gustu.
Makaron nakładamy na talerze, dekorujemy płatkami lub wiórkami sera i listkami mięty.
Wygląd obłędnie!
OdpowiedzUsuńDla mnie gryka i buraki to przepyszne połączenie:)
zdecydowanie jedno z najlepszych :)
Usuń