Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54
Śniadania to podstawa. Nie umiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem.
Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w naszym śniadaniowym menu pojawiły się również bezglutenowe musli.
W niedzielny poranek również nie możemy odmówić sobie płatków z mlekiem.
Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco.
Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami
po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych
200 ml ziaren słonecznika
300 ml płatków gryczanych
200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy z płatkami i wiórkami oraz pestkami. Mieszankę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i prażymy ok 8 minut.
Odstawiamy by ostygły a następnie dorzucamy posiekane owoce.
Musli trzymamy w słoiku, podajemy z mlekiem bądź jogurtem.
uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńtakie musli to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńach te Twoje miseczki
OdpowiedzUsuń