Makaron z tunczykiem i ricotta
Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.
W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe danie rodem z Włoch.
Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę.
Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować w 15 minut. Bazuje na tym co możemy zgromadzić w kuchennej szafce.
Makaron z tuńczykiem i ricotta
500 g makaronu np. kokardki
120 g tuńczyka w oleju
200 g serka ricotta
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki
kilka kropli soku z cytryny
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę.
Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.
ja robie tunczyka z makaronem cebula czosnkiem i kukurydza a do tegp trszke joguru naturalnego
OdpowiedzUsuńtez musi byc pysznie!
Usuń