Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74
Przeglądałam ostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym nadzieniem...
Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!!
Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką.
Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!!
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym
nadzienie:
150 g rozdrobnionych orzechów włoskich ( ja rozwalam je w moździerzu)
125 g cukru pudru
kilka kropli ekstrakty waniliowego
1/3 szklanki śmietany do deserów 36%
Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
ciasto:
200 g marchewki startej na drobnych oczkach
250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej)
2 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką.
Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki.
Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów.
Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane.
Wow! Cudne!
OdpowiedzUsuńi pyszne! polecam bo znikają w brzuchach błyskawicznie :)
Usuńmamy podobne w planach na najbliższe dni:) piękny mają kolor:)
OdpowiedzUsuńkolor piękny a smak boski!
Usuń