Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60
Miałam zupową potrzebę, powiem więcej, chciało mi się grochówki...
...ale w domu ani wędzonki, ani grochu. Za to była soczewica.
Powstała szybka, gęsta i sycąca zupa, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :)
taka sobie wersja przejaskrawiona :P |
1 cebula, posiekana
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę
200 g czerwonej soczewicy
sok z cytryny
sól, pieprz, majeranek
dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę
W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący). Wsypujemy soczewicę, marchewkę, ew. mięsny dodatek. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Soczewica powinna się rozpaść a marchewka zmięknąć.
Po tym czasie dodajemy pieprz i majeranek, ew. więcej soli.
Przed podaniem każdą porcje skrapiamy cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(