Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77
Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary?
miseczka z Domu Mokoszy |
Wrzuć do gara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę wlej...
Cebulę posiekaj drobno a ziemniaki obrane, zgrabnie w kostkę pokrój.
Na skwierczący tłuszcz wrzuć i smaż minut 5, ni mniej ni więcej.
Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki.
Gotuj aż ziemniaki miękkie będą.
Piec nagrzej do stopni dwustu.
Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną.
Pokrój na kawałki, oliwą skrop obficie, szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami.
Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany.
Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany.
Odłóż pasternaku korzenia kawałek a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury.
Użyj miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny.
Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym.
Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić.
by uwarzyć krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz:
2 korzenie pasternaku (obrany)
1 gruszka (obrana)
2 ziemniaki (obrane)
1 szalotka (posiekana drobno)
ząbek czosnku w łupinie
100 ml białego wina + 500 ml wody
sól
pieprz
listki tymianku
oliwa
kawałek masła
miseczka z Domu Mokoszy |
figma z makiem z pasternakiem ;))))
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie
:) jest pyszna!!!
UsuńCudnie i pysznie! Ja chcę takie miseczki! Muszę się do Ewci uśmiechnąć! :)
OdpowiedzUsuń:) to prawda, pysznie bardzo :)
Usuńa o miseczki pros koniecznie!
Usmiechaj się, Kozo :D
UsuńTwoja zupa wygląda smakowicie. Czas wypróbować pasterniak!
OdpowiedzUsuń"Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary?" - oczywiście :D
OdpowiedzUsuńNo wiem, musze te zupe zrobić...