Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami czyli Niedzielne Mielenie odc.34
Po wielu dniach bez mięsa w jadłospisie naszła mnie nie licha ochota na kotlety mielone :)
Tym razem dodałam do nich nie kumin i kolendrę ale suszone pomidory.
Zapewniły im wspaniały smak i piękny zapach.
Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami
po 300 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego
5 suszonych pomidorów, pokrojonych drobno
1/2 cebula, posiekana
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
3 łyżki mleka
2 białka
łyżka startego parmezanu
sól, pieprz
Mięso mieszamy z pokrojonymi pomidorami, przyprawami, parmezanem, cebulą o bułką namoczoną w mleku oraz 1 białkiem.
Masę łączymy i formujemy z niej ok 12 kotletów. Każdy kotlet obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Ostatnio, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazało się, że córce bardzo smakują suszone pomidory, więc z bardzo chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńMoja córcia je uwielbia! cieszę się, że mogę być inspiracja :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie smażenia kotlecików na obiad dla moich chłopaków. Naszło mnie po tym wpisie :-)
OdpowiedzUsuńJa dodaje wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej , ale następnym razem spróbuję z pomidorkami .
pozdrawiam
d.
Pop z kasza nie jadłam! Brzmi ciekawie 😊 z pomidorami polecam!!!
Usuń