Muffinki fistaszkowe

Miałam wielką ochotę po łasować. Od razu wpadłam na pomysł upieczenia muffinek. Masło orzechowe czekało grzecznie na półce i już od dawna chciałam je wykorzystać do upieczenia czegoś słodkiego a wczoraj nadarzyła się właśnie taka okazja.


suche składniki:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzeszków arachidowych=fistaszków

mokre składniki:
100 g masła - rozpuszczonego
1 jajko
250 ml mleka
7 łyżek masła orzechowego

Wymieszać suche składniki w misce.
W drugiej miseczce wymieszać mokre składniki. 
Połączyć zawartość obu miseczek. Wymieszać, ale nie na idealnie gładką masę (nie mikserem!!!).
Foremki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180oC. Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk muffinek.

Komentarze

  1. koniecznie muszę spróbować! kupiłam specjalnie masło orzechowe żeby zrobić hummus, a teraz stoi... trzeba je spożytkować w najlepszej wersji, czyli na słodko , hi, hi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty