Klopsiki z Rodzynkami, pieczone i troszkę zielone oraz surówka z marchewki, buraczków i innych
Kombinacje karkówkowe trwają. I choć coraz więcej staram się jeść to nie zawsze mi się to udaje ale za to coraz więcej przychodzi mi pomysł na przetwarzanie mięcha. Nie tak dawno robiąc kuleczki z mięsa mielonego pomyślałam"może by by tak na lekko słodko?" i dosypałam garść rodzynek a potem solidną garść posiekanej natki pietruszki. Gdy wyjęłam klopsiki z piekarnika okazało się, że lepiej być nie może bo mięsko jest prze smaczne! do tego miska z surówką i Wiewiór poczuł się szczęśliwy.
KLOPSIKI Z RODZYNKAMI, PIECZONE I TROSZKĘ ZIELONE
500 g mielonego mięsa
kawałeczek cebulki, tylko dla lekkiego posmaku lub wg własnych upodobań
jedno małe jajko (u mnie przepiórcze)
sól, pieprz
po solidnej garści rodzynek i natki pietruszki
łyżka kaszy manny
Wszystkie składniki mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Wstawiamy naczynie. Pieczemy klopsiki aż będą z wierzchu rumiane.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką posypane natką pietruszki.
SURÓWKA Z MARCHEWKI, BURACZKÓW I INNYCH
2 średnie buraczki
1 marchewka
1/2 jabłka
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz
kilka kropli octu winnego
łyżeczka oliwy z oliwek
Buraczki myjemy, przekrawamy na połówki, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, rozpakowujemy, studzimy.
Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach podobnie jak buraczki. Dodajemy kukurydzę, przyprawy, ocet i oliwę. Mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Oooo!
OdpowiedzUsuńPysznie,ciekawie i kusząco.
Wspaniały obiadek.