Drożdżowe Grzybki Świąteczne. I prezenty przyleciały!!!

Jeśli nie macie jeszcze zaplanowanego świątecznego śniadania zachęcam do upieczenia prostych, dość tradycyjnych w smaku, drożdżowych grzybków. Przepis zaczerpnęłam z grudniowej KUCHNI i go troszkę zmodyfikowałam. Powtórzę wypiek już niebawem, w ostatnia niedzielę grzybki zostały po prostu wchłonięte przez nasze brzuchy :)




Nim podam przepis na Grzybki pochwalę się wygranymi. Na blogu Dorota Smakuje brałam udział w konkursie. Zajęłam co prawda dopiero 8 miejsce ale nagrodę dostałam. Wczoraj pan kurier dostarczył mi 4 paczki ciasteczek. I nawet mogę ich spróbować patrząc po ich składzie :)


Na blogu Co mi w duszy gra Mikołaj obdarował mnie szytymi własnoręcznie upominkami. I wczoraj do mnie przyfrunęły paczuszką :) same śliczności! dziękuję :)


ŚWIĄTECZNE GRZYBKI DROŻDŻOWE

400 g mąki pszennej
50 g cukru
1 łyżeczka soli
30 g drożdży
1 szkl. mleka
120 g miękkiego masła
3 jajka
olej
cukier i cynamon do posypania

W misce miksujemy mąkę z cukrem, solą i drożdżami, dodajemy mleko, masło i jajka. Wszystko starannie miksujemy by otrzymać gładkie ciasto, potrwa to ok 20 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykryte wstawiamy na noc do lodówki. Ja nie wstawiłam tylko odczekałam godzinkę aż ciasto urosło.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto (z lodówki lub po godzinnym rośnięciu) dzielimy na 16 kawałków, układamy je w formie do muffinów wysmarowanej masłem. Odstawiamy na 2-3 godziny jeśli było z lodówki lub tylko na 30 minut jeśli w lodówce nie było.
Wierzch bułeczek posypujemy cukrem i cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C, zwiększamy temp do 200 st. i pieczemy ok 20 minut.

Komentarze

  1. gratuluję wygranych, a te drożdżowe grzybki są bardzo kuszone :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty