Kapusta na miodzie pitnym z suszonymi grzybami i śliwkami
Nasza tegoroczna Wigilia będzie obfitowała w dania z kapusty. Ja będę miała swoje, Małżon od mamy, bo te lubi najbardziej. Dla siebie oprócz pierogów przygotowałam postną kapustę wg przepisu Agnieszki Kręglickiej z grudniowej KUCHNI. Grzybki oczywiście wydłubie a resztę zjem z apetytem wielkim bo cudny to zestaw smaków i aromatów.
1 duża cebula
2 kg kapusty kiszonej
80 ml oliwy
po 10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego, pieprzu czarnego
4 liscie laurowe
4 ząbki czosnku
70 g suszonych grzybów (namoczonych)
150 g suszonych śliwek
70 g rodzynek
1 szklanka miodu pitnego
po szczypcie soli, cukru i pieprzu
Cebulę siekamy, kapustę odcedzamy zachowując sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę.Wkładamy kapustę, zalewamy szklanka wody i chwile podgrzewamy. Dodajemy jałowiec, ziele i pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu ok godziny. Odstawiamy do drugiego dnia.
Zagotowujemy, dodajemy bakalie i miód. Znowu dusimy godzinę. Jeśli trzeba dodajemy soku z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znowu zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Kapusta powinna być ciemna i pełna smaków.
Podoba mi się pomysł, aby dodać miód pitny do kapusty. Zapamiętam i wypróbuję kiedyś.
OdpowiedzUsuńpolecam!!!
Usuńfajny pomysl na dodanie miodu pitnego, swoja droga chetnie napilabym sie kieliszek :D
OdpowiedzUsuńoj ja też tylko z kim nie mam :(
UsuńA ja zjem bez wydłubywania grzybków;)
OdpowiedzUsuń