Drożdżowa bułka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Śniadanie odc.101

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas, w którym mogłam oddać się przyjemnościom, czytałam, oglądałam seriale na Netflixie, gotowałam i piekłam. W sobotę dzieci były już w lepszej formie i nim przyszła mega burza pojeździliśmy nawet trochę rowerami. 
Nastała niedziela i nie mogłam sobie odmówić radości z upieczenia słodkiej bułki z kruszonką. Przepis znalazłam u Liski na blogu White Plate.
Pyszne, delikatne ciasto, słodka kruszonka i garść wspomnień, przecież takie śniadania lubiłam jako dziecko i lubię nadal. Uwielbiałam świąteczny czas gdy dzień mogłam zaczynam maminym drożdżowym i popijać mlekiem albo kakao... to był wspaniały czas i dzieciństwo kojarzy mi się głównie z takimi momentami.



Drożdżowa bułka z kruszonką, na zaparce

zaparka:
50 g mąki pszennej zalać 150 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, by nie było grudek i odstawić, aż ostygnie

350 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
50 g drobnego cukru (najlepiej trzcinowego)
1 jajko
60 g miękkiego masła

kruszonka: 
łyżka masła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i rozkruszyć w palcach do uzyskania kruszonki.

do posmarowania:
jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

do podania:
marmolada rabarbarowa (2 łodygi rabarbaru pokrojone w 1 cm kawałki, wymieszane z 2 płaskimi łyżkami cukru, szczyptą cynamonu i łyżeczką masła, podgrzane i usmażone dopóki rabarbar nie będzie miękki)


Robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, zaparkę i pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto, miksujemy je 2-3 minuty, pozwalamy ciastu odpocząć 15 minut, czynność powtarzamy 2 razy.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Dużą keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy by ciasto wypełniło formę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy bułkę i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.
Gdyby za szybko się przypiekało, przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Ciasto studzimy w formie przez ok. 15-20 min a następnie przekładamy na kuchenną kratkę.

Komentarze

  1. Wspaniała! Takie śniadania i ja pamiętam, u Babci zdarzały się całkiem często ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzowskie to śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe jest coś w tym co napisałaś :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji