Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.154

Sezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. 
Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki.
Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je do ciasteczek. 
Nadają im delikatnego owocowego posmaku. 
Ciasteczka polecam także małym łasuchom! Ilość cukru można modyfikować.


Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami

125 g masła, w temperaturze pokojowej
110 g miałkiego trzcinowego cukru (lub wg uznania)
250 g mąki pszennej razowej
1 jajko
po płaskiej łyżeczce kardamonu i cynamonu
2 łyżki mleka
duża garść pokruszonych, suszonych truskawek


Ucieramy masło z cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na ok 24 kawałków i formujemy kulki.
Układamy je na blaszce w niedużych odstępach od siebie.
Pieczemy w temperaturze 175 st.C przez około 15 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty