Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) czyli Zupowy Wtorek odc.92

Az trudno mi uwierzyć, że kiedyś nie lubiłam kopru włoskiego! nasiona nadal lubię ale nie we wszystkim za to bulwy... uwielbiam za świeżość jaka ze sobą niosą!
Ta zupa to fenkułowo-fasolowa wariacja wg Jamiego Olivera ale trochę po mojemu. 
Z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".



Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem)

2 ząbki czosnku
2 cebule
2 bu;lwy fenkułu
oliwa
marchewka
pietruszka
kawałek selera i pora
1 puszka białej fasoli

grzanki:
jajko
50 g drobno startego cheddara
szczypta płatków chili
100 g czerstwego białego chleba lub bułki

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Bul;wy kopru przycinamy i kroimy w plastry.
Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy cebulę, czosnek i fenkuł. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Regularnie mieszamy, ew. podlewamy wodą.
Wkładamy pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlewamy 3 szklanki wrzącej wody oraz fasolę wraz z zalewą. Zagotowujemy. Pyrkoczemy ok 20 minut.
Jeśli nie macie ochoty na smak marchewki, pietruszki, selera i pora w zupie możecie w tym momencie je wyjąć. Blendujemy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Robimy grzanki.
Jajko roztrzepujemy z serem i płatkami chili. Kawałki chleba zanurzamy w jajku i smażymy na chrupiąco na odrobinie oleju.

Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy zielonymi listkami fenkułu i grzankami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty