Kruchy placek truskawkowy z galka muszkatolowa czyli Slodki Czwartek odc.132


Burzyście, wietrznie, trochę złowieszczo. Lubicie taka pogodę?
Przyznam szczerze, że ja niespecjalnie. Najbardziej ukochałam sobie słoneczna jesień i przedwiośnie z pierwszymi ciepłymi promieniami słońca. Mamy lato więc co zrobić? 
Można tylko zaakceptować i cieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku.
Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017.


Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową

250 g mąki pszennej
150 g masła
szczypta soli
10 łyżek cukru pudru
500 g truskawek
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko


Mąkę zagniatamy palcami z masłem, solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, tak by powstały okruszki.
Stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody zagniatamy ciasto.
Forujemy je w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.


Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na ciasto wykładamy pokrojone truskawki, zostawiamy 3 cm wolnego brzegu.
Truskawki posypujemy startą gałka muszkatołową i cukrem pudrem.
Zawijamy brzeg ciasta i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Ciasto pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Przed podaniem studzimy.
 

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty