Pieczona fasola w sosie BBQ

Ach co to był za tydzień!!!
Ekspedycja do Mielnika, prowadzenie warsztatów, przytulanie owiec, narady, integracja, wszystko w gronie ekipy pracownianej oczywiście. Potem dochodzenie do siebie przez czwartek i piątek w domu, z dziećmi, a w sobotę znowu wyprawa na działkę do kolegi, tym razem całą rodzinką. Spanie pod namiotem i gotowanie zbiorcze kapuśniaku niczym w komunie :) dzieci prze szczęśliwe, restart totalny tylko powrót do rzeczywistości trudny. 
Kiedy dotarłam dzisiaj do pracy przypomniałam sobie, że przecież dawno nie wrzucałam żadnego smakowitego przepisu! przypomniałam sobie również o wiszącym gdzieś tam w spisie postów, poście roboczym z fasola w roli głównej. 
Ach co to był za smak!!!
Pełnia smaku, mnogość zapachów. Cudowne połączenie! 
Pomysł z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".


Pieczona fasola w sosie BBQ

2czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
oliwa
po 1 łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach
1 słoik przecieru pomidorowego
2 puszki kolorowej fasoli
100 ml sosu BBQ
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka sporych ziemniaków do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy.
Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny, i stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę oraz chili. Dusimy warzywa ok 20 minut mieszając aż do momentu gdy zmiękną. W tym czasie myjemy ziemniaki, kroimy i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy. Przekładamy na blaszkę do zapiekania.
Gdy warzywa z gara są już gotowe wlewamy do nich passatę, mieszamy, płuczemy butelkę wodą, która również wlewamy do potrawy. Wsypujemy fasolę z puszek wraz z zalewą. Doprawiamy sosem BBQ, szczyptą soli, pieprzu i mieszamy.
Listki rozmarynu siekamy, obtaczamy w oliwie i posypujemy danie w garze.
Całość pieczemy ok. godziny.
Na ostatnie 20 minut pieczenia do pieca wstawiamy również blachę z ziemniakami.
Gdy zapiekana fasola oraz ziemniaki są gotowe podajemy je. Możemy również zrobić grzanki z cheddarem i czosnkiem do wycierania sosu po fasoli ale nie jest to konieczne :)

Komentarze

  1. Wygląda znakomicie! Uwielbiam fasole na wszystkie sposoby ale jeszcze nie próbowałam z BBQ sosem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam Ci to połączenie z całego serca!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji