Makaron z bobem i pietruszką

Lubicie bób?
Ja mam do niego stosunek mocno obojętny. 
Mógłby nie istnieć ale jak go już jem to w kółko i w kółko.
W tym roku po wielu latach przerwy zdecydowałam się kupić znowu bób. 
Podałam go w nowej wersji. Podpatrzyłam ją w książce "Bike & Cook".


Makaron z bobem i pietruszka

100 g makaronu
150 g bobu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sok z cytryny


Młody bób gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 minut. Odcedzamy i obieramy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje do miseczki wlewamy oliwę, trochę soku z cytryny, wsypujemy sól i pieprz oraz przeciśnięty czosnek i posiekana natkę. Mieszamy dokładnie z obranym bobem.
Gdy makaron jest już gotowy łączymy go z oliwną mieszanką.
Podajemy skropione cytryną.


Komentarze

  1. ja kiedyś nie jadłam, teraz lubię bardzo :_) wczoraj zrobilam z pęczakiem i suszonymi pomidorami nawet mąż jadł co znaczy, że dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to ciekawa kombinacja! zapamiętam i spróbuję :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty