Makaron z bobem i pietruszką
Lubicie bób?
Ja mam do niego stosunek mocno obojętny.
Mógłby nie istnieć ale jak go już jem to w kółko i w kółko.
W tym roku po wielu latach przerwy zdecydowałam się kupić znowu bób.
Podałam go w nowej wersji. Podpatrzyłam ją w książce "Bike & Cook".
Makaron z bobem i pietruszka
100 g makaronu
150 g bobu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
sok z cytryny
Młody bób gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 minut. Odcedzamy i obieramy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje do miseczki wlewamy oliwę, trochę soku z cytryny, wsypujemy sól i pieprz oraz przeciśnięty czosnek i posiekana natkę. Mieszamy dokładnie z obranym bobem.
Gdy makaron jest już gotowy łączymy go z oliwną mieszanką.
Podajemy skropione cytryną.
ja kiedyś nie jadłam, teraz lubię bardzo :_) wczoraj zrobilam z pęczakiem i suszonymi pomidorami nawet mąż jadł co znaczy, że dobre :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawa kombinacja! zapamiętam i spróbuję :)
Usuń