Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135

Wakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami. 
W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód więc do upieczenia tego ciasta musiałam wykorzystać borówki kupione na targu.
Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić.
Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla".


Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką

ciasto:
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
500 g borówek lub jagód

pianka:
6 białek
180 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego bez cukru
sok z połowy limonki


Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól.
Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) i do większej części dodajemy kakao., zagniatamy. Każdy kolor ciasta zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w zamrażarce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto gdy zamarznie ścieramy na grubych oczkach tarki. Wiórkami wylepiamy blaszkę lekko je przyklepując.
Spód pieczemy ok 18 minut w 180 st.C.
Ciasto wyjmujemy o studzimy.


Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy połowę cukru cały czas ubijając. Na koniec wlewamy sok z limonki a następnie zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy resztę cukru wymieszaną z budyniem.
Gdy masa będzie jednolita wlewamy masło i mieszamy przy pomocy trzepaczki.
Piankę wykładamy na upieczony spód.
Wsypujemy na nią równomiernie borówki a na wierzch ścieramy na grubych oczkach jasne ciasto.
Ciasto pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 45 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty