Kluski leniwe z makiem
"Bike&Cook" to skarbnica pysznych pomysłów. Naprawdę bardzo się cieszę, że wygrałam tę książkę w konkursie Kuchni +.
Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat kopytek i klusek wszelakich. Ten przepis na leniwe jest prosty a kluski z niego otrzymane są pełne smaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie.
Kluski leniwe z makiem
1/2 szkl. pszennej mąki razowej
1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu)
1 jajko
2 łyżki maku
sól
Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka kropli oleju.
Z ciasta na omączonym blacie formujemy wałeczki. Tniemy je pod skosem.
Kluseczki gotujemy w gorącej wodzie, ok minuty od momentu aż wypłynął. Odcedzamy.
Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle.
Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym.
Ale obłędne! Ta chrupiąca skórka...chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
o tak! uwielbiam przyrumienione skórki na kluskach!
UsuńAle przepysznie wyglądają! Wersji z makiem jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na naszego bloga:
protistskitchen.blogspot.com
serdecznie polecam! mak dodaje ciekawego smaku nawet jeśli dodamy go do ciasta na zwykłe leniwe :)
UsuńMam faktycznie sporo otwartego maku...więc może go wykorzystam w ten sposób!
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie!
UsuńMarianno, zachęcający przepis! Chyba sobie zrobimy z Milenką takie kluseczki :) będzie zabawa! Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńdziewczynki polecam je Wam z całego serca :)
UsuńLeniwce uwielbiam zawsze i tak jak mówisz podsmażone na patelni na oleju, miodzio, musze sobie zrobić znowu, z makiem będa super : -)
OdpowiedzUsuńczadowy pomysł z tym makiem
OdpowiedzUsuń