Ryż smażony z jajkiem

Podobno to najczęściej jedzone danie w Chinach, czy to możliwe? 
Nie wiem, bo w Chinach nie byłam ale mogę sobie wyobrazić, ze tak jest ponieważ robi się je wyjątkowo szybko i jest oparte na recyklinowych produktach czyli tym co gdzieś tam zalega w głębinach przepastnej lodówki :) 
U mnie wersja wg Jamiego Olivera z jego książki "5 składników".


Ryz smażony z jajkiem

pęczek dymki
250 g ugotowanego brązowego ryżu basmati
2 czubate łyżeczki dżemu z chili, ja użyłam słodkiego sosu chili
2 jajka
150 g groszku mrożonego (tofu, nerkowców, czy w wersji mięsnej usmażonych kosteczek kurczaka)


W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone dymki i smazymy ok 1 minuty. Dorzucamy groszek, smazymy minutę. Dodajemy ryż, dżem/sos, odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszając smażymy 2 minuty.

Ryż przesuwamy na brzegi patelni a na środek wbijamy jajka. Łopatką delikatnie je mieszamy aby uzyskać delikatne cienkie pasma. Smażymy ryż z jajkiem do momentu aż jajko się zetnie.
Doprawiamy do smaku.
Miseczki smarujemy oliwą, wkładamy do nich ryż, dociskamy a następnie przekładamy na talerz.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty