Placki kokosowe z porzeczkami
Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki.
Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :)
Przepis na podstawie tego znalezionego w książce wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej".
Placki kokosowe z porzeczkami
2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
220 ml jogurtu bez laktozy
1,5 szkl. maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści owoców czarnej porzeczki
2 łyżki wiórków kokosowych
olej do smażenia
do podania:
cukier puder i owoce
Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podajemy z owocami i cukrem pudrem.
Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :)
Przepis na podstawie tego znalezionego w książce wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej".
Placki kokosowe z porzeczkami
2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
220 ml jogurtu bez laktozy
1,5 szkl. maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści owoców czarnej porzeczki
2 łyżki wiórków kokosowych
olej do smażenia
do podania:
cukier puder i owoce
Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podajemy z owocami i cukrem pudrem.
Rozmrażała Pani owoce przed wmieszaniem w ciasto czy nie ma takiej potrzeby? Izabela
OdpowiedzUsuńNie było takiej potrzeby :) nie rozmrażałam owoców przed dodaniem do ciasta :)
UsuńMniam mniam, szybko zrobione i szybko zjedzone. Mogą być do zabrania do lunchboxu. Izabela
Usuńsuper! bardzo się cieszę, że smakowały :)
Usuń