Placki kokosowe z porzeczkami

Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki.
Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :)
Przepis na podstawie tego znalezionego w książce wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej".


Placki kokosowe z porzeczkami

2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
220 ml jogurtu bez laktozy
1,5 szkl. maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści owoców czarnej porzeczki
2 łyżki wiórków kokosowych
olej do smażenia

do podania:
cukier puder i owoce


Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podajemy z owocami i cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Rozmrażała Pani owoce przed wmieszaniem w ciasto czy nie ma takiej potrzeby? Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było takiej potrzeby :) nie rozmrażałam owoców przed dodaniem do ciasta :)

      Usuń
    2. Mniam mniam, szybko zrobione i szybko zjedzone. Mogą być do zabrania do lunchboxu. Izabela

      Usuń
    3. super! bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty