Jagodzianki z kruszonka czyli Niedzielne Sniadanie odc.118
Kocham jagodzianki odkąd tylko pamiętam. Najlepsze robi moja teściowa ale ja tez czasem podejmuję próby. Tym razem skorzystałam z przepisu Lo dokonują kilku zmian. Bułeczki sa przepyszne i tak inne od tych mamy Małżona, że nikt nie porównuje :P
Jagodzianki z kruszonką (proporcja na kilka blach bułeczek - w zależności od użytego wykrawacza)
ciasto:
500 g mąki pszennej (typu 550)
250 ml tłustego mleka
2 łyżki naturalnego jogurtu
150 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
100 g cukru
4 żółtka
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
nadzienie:
200 g jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
kruszonka:
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki kardamonu (użyłam kruszonego, ale może być też mielony)
do posmarowania:
1 jajko
Składniki kruszonki ucieramy i wstawiamy do lodówki by się schłodziły.
W misce mieszamy letnie mleko i drożdże. Odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i sól. Mieszamy a następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy masło i dalej miksujemy jeszcze przez 5-7 minut.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy drożdżówki do wyrastania na około 20-30 minut.
Dnem mniejszego kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (lub tylko białkiem jeśli chcemy spożytkować białka po użyciu żółtek). Do dołków wsypujemy jagody wymieszane z cukrem. Wierzch bułeczek posypujemy obficie kruszonką.
Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić.
Czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek i od piekarnika.
Jagodzianki z kruszonką (proporcja na kilka blach bułeczek - w zależności od użytego wykrawacza)
ciasto:
500 g mąki pszennej (typu 550)
250 ml tłustego mleka
2 łyżki naturalnego jogurtu
150 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
100 g cukru
4 żółtka
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
nadzienie:
200 g jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki kardamonu (użyłam kruszonego, ale może być też mielony)
do posmarowania:
1 jajko
Składniki kruszonki ucieramy i wstawiamy do lodówki by się schłodziły.
W misce mieszamy letnie mleko i drożdże. Odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i sól. Mieszamy a następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy masło i dalej miksujemy jeszcze przez 5-7 minut.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy drożdżówki do wyrastania na około 20-30 minut.
Dnem mniejszego kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (lub tylko białkiem jeśli chcemy spożytkować białka po użyciu żółtek). Do dołków wsypujemy jagody wymieszane z cukrem. Wierzch bułeczek posypujemy obficie kruszonką.
Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić.
Czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek i od piekarnika.
Pyszne jagodzianki :) Dawno nie robiłam nic drożdżowego, a tak lubię :)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam drożdżowe wypieki! dziękuję za miły komentarz :)
UsuńCieszę się bardzo, że je zrobiłaś. Niedługo na blogu opublikuję przepis na duńskie jagodzianki. Może się skusisz ;-)
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo dziękuje za ten smakowity przepis! a z każdego kolejnego z radością skorzystam!
UsuńMam i ja!!! Zrobiłam to niebo w gębie! Muszę zrobić jeszcze raz, bo chciałabym wiedzieć, jak smakują na zimno:-)
OdpowiedzUsuńBo te zrobione I raz zniknęły jeszcze ciepłe.
Dzięki za przepis:-)
super! strasznie się cieszę, że się udały i smakowały :) na zimno też są pyszne i całkiem długo pozostają świeże.
Usuń