Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100
Dla tych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i Sosny, mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :)
Kokosowe Magdalenki
100 g mąki
30 g wiórków kokosowych
30 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
2 jajka
Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190°C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Z OSTATNIEJ CHWILI!!!
Dzisiaj upiekłam je znowu, moi faceci sobie zażyczyli gdyż im smakowały, i tym razem dodałam łyżke oleju kokosowego i drobinki czekolady. PYSZNE!!!
Z OSTATNIEJ CHWILI!!!
Dzisiaj upiekłam je znowu, moi faceci sobie zażyczyli gdyż im smakowały, i tym razem dodałam łyżke oleju kokosowego i drobinki czekolady. PYSZNE!!!
Uwielbian magdalenki:) Smak nie jest jakiś wyrafinowany ale ten kształt sprawia,ze smakują zawsze wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńo prawda! maja w sobie coś bajkowego :)
UsuńPyszne! Bardzo lubię te ciastka!
OdpowiedzUsuńja również!!!
UsuńMuszę w końcu upiec... Kusisz wersją z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie kuszą mnie te ciasteczka, niestety nie posiadam jeszcze specjalnej formy.. chyba będę musiała przyspiszyć jej zakup ^^