Paella z warzywami, indykiem i chorizo
Dania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem gdy brak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie.
Paella z warzywami, indykiem i chorizo
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki)
70 g chorizo, pokrojonej w plasterki
udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę
oliwa
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę
1 łyżka przecieru pomidorowego
300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati)
750 ml wywaru warzywnego
100 g mrożonego groszku
cytryna
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy.
Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku.
Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut.
Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy całość kilka minut. Wlewamy 750 ml wywaru warzywnego, solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody.
Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego.
Wygląda obłędnie! Jadłabym! :D
OdpowiedzUsuń