Warzywne samosy z pieca
Robiłam je wiele razy. Pysznie pachną, jeszcze lepiej smakują.
Warzywne nadzienie nęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach.
Przepis gdzieś kiedyś z internetu, z moimi zmianami :)
Warzywne samosy z pieca
farsz:
pół brokuła, posiekane różyczki
3 marchewki, pokrojone w kosteczkę
szkl. mrożonego groszku
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
oliwa do smażenia
kawałek imbiru, starty na tarce
po pół łyżeczki przeprawy garam masala i kurkumy
szczypta chili
szczypta soli i pieprzu
pęczek świeżej kolendry, posiekany
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir, przyprawy, cebulę i czosnek. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz groszku) i całość chwile smażymy. Podlewamy wodą, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie i płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy.
ciasto:
2 szkl. maki pszennej
100 g masła
po pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia
3-5 łyżek jogurtu greckiego
Mieszamy dokładnie jogurt, masło sól oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Kroimy na kwadraty a każdy kwadrat na dwa trójkąty.
Sklejamy dwa krótsze boki tak by powstał rożek. Napełniamy go farszem i sklejamy.
Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 12 minut w 180 st.C.
Podajemy z ulubionym sosem. Ja wymieszałam jogurt z listkami kolendry , garam masalą, kurkumą i solą.
Przegenialne! Idealne jako przystawka. Trafia do ulubionych!
OdpowiedzUsuńfajnie! napisz jak smakowały jeśli wypróbujesz :)
UsuńStrasznie lubię i strasznie bałam się robić sama w domu! Może Twój przepis mnie przekona, że jednak nie są takie straszne te samosy? :)
OdpowiedzUsuńja też lubię i to bardzo! jeśli wolisz takie smażone to to ciasto również nadaje się do usmażenia :)
UsuńPychota. Bardzo lubię samosy, ale na razie jadłam tylko w knajpie, kiedyś sama zrobię.
OdpowiedzUsuń