Szybki mazurek z migdalami czyli poWeekendowe Lakocie odc.115

Rzadko piekę mazurki na święta. Zazwyczaj muszę zjeść je sama bo nie ma chętnych. Z tym ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej???
Przepis znaleziony u Liski.


Szybki mazurek z migdalami

ciasto:
90 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 żółtko
150 g mąki pszennej
nałożenie:
60 g masła
100 g drobnego cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki marmolady pomarańczowej


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Zagniatamy masło z cukrem, dodajemy żółtko i mąkę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkowujemy je tak by utworzyło grubsze ranty na brzegach.
Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodajemy migdały. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na cieście rozkładamy marmoladę i wykładamy masę. Wygładzamy nożem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Brzegi ciasta powinny być rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty. Studzimy.
Kwadraty początkowo są miękkie ale kiedy ostygną twardnieją i stają się chrupiące.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty