Ziemniaki i boczniaki
„Warzywo” nadal mnie inspiruje. Wokół przepisów
zawartych w książce tworze własne kombinacje. Tak tez się stało w przypadku
połączenia ziemniaków i boczniaków.
Niby dość oczywista kompozycja ale zaskoczyła mnie
niebywale. Delikatne bulwy i chrupiące grzyby to jest to!!!
800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w sporą
kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki papryki wędzonej
2 gałązki tymianku
200 g boczniaków
2 jajka
2 łyżki startego sera, najlepiej gruyer lub inny
ostry ser
Pieprz i sól
Olej mieszamy z miodem, startym czosnkiem, papryką
i listkami tymianku. Mieszamy z ziemniakami. Solimy i pieprzymy. Ziemniaki wykładamy
na blachę wyłożoną papierem lub do naczynia do zapiekania.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st.C na 15
minut.
Boczniaki rwiemy na mniejsze części i mieszamy z
ziemniakami.
Zapiekamy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy blachę i robimy dwa zagłębienia na
jajka. Wbijamy jajka, solimy je i pieprzymy. Całość posypujemy serem. Dopiekamy
pod grillem lub w 230stC dalsze 8 minut by białko się ścięło.
lubie boczniaki. zajrzyj do mnie :) np. tu : http://krzywakromeczka.blogspot.com/2015/10/flaczki-z-boczniakow.html :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń