Wegański dzionek czyli Malinotka i Kotleciki Ryżowe

Kurcze! mam dość mięcha!!! dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne wegańskie Kotleciki ryżowe a na deser ciacho, o którym pisałam w poprzednim poście, przepis podaje raz jeszcze.


KOTLECIKI RYŻOWE

100 g brązowego ryżu
1 szkl. płatków owsianych
1 mała cebula (U MNIE ODROBINA CEBULI STARTA NA TARCE)
garść pestek dyni
natka pietruszki
sól, pieprz

Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy gorąca wodą do poziomu płatek by płatki mogły wchłonąć całą wodę. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy. Cebulę ścieramy na tarce. 
Płatki i ryż mieszamy cebulą, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki tak, aby powstała masa. Przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy małe kulki i lekko je przygniatamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, u mnie minimalna ilość oliwy tak by tylko lekko natłuścić patelnię.



MALINOTKA

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
100 ml brązowego cukru
100 g margaryny u mnie, bez mlecznej (zmrożonej)
owoce (w oryginale jabłka, u mnie szklanka mrożonych malin, 1/2 szkl. jagód i jedno starte na grubych oczkach jabłko bez skórki)

Suche składniki mieszamy i połowę wsypujemy do formy wysmarowanej margaryną.
Na to rozkładamy połowę startej margaryny a na to owoce. Przykrywamy drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki lub wiórki pozostałej margaryny i pieczemy w 180°C przez 40 minut. Wierzch powinien być lekko rumiany.

Komentarze

  1. Kiedy Ty to wszystko przygotowujesz przy Maleństwie? jesteś niesamowita:) I do tego jeszcze świetne, bardzo kuszące zdjęcia:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, pomysłowe i na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) sama się zastanawiam jak to robię ale chyba mam po prostu grzeczna dzieci :) i takie, które chcą uczestniczyć w tym co robię co wiele ułatwia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie:) Ja lubię dyniotkę:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji