Pierogi z kapustą i bakaliami, KukBukowe
Żeby nie było, ja też kupiłam
KUKBUKa! przeczytałam od deski do deski, wybrałam kilka dań do
wypróbowania. Ogólnie magazyn przypadł mi do gustu choć nie powiem, żeby
mega reklamy nie drażniły... za to artykuły są ciekawe a zdjęcia
obłędne! i ten papier! to taka książka kulturalno kulinarna do kupienia
raz na dwa miesiące.
Wracając
do dań, bardzo przypadły mi do gustu pierogi. Rumieniące się ze zdjęcia
i bardzo ciekawe jeśli chodzi o skład a przede wszystkim są idealną
alternatywa dla tych co muszą bez grzybów w te święta się obejść czyli
dla mnie :) Najlepiej smakują odsmażone na oleju ale i z
wody są naprawdę zachwycając. To mój hit tegorocznych świąt!!! Małżon
nie skrytykował ale stwierdził, że dla niego zbyt słodkie.
farsz:
3 łyżki oleju
1 cebula
300 g kiszonej kapusty
3 łyżki octu balsamicznego
1 słodkie jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
3 łyżki rodzynek
3 pokrojone w paski wędzone śliwki
łyżka przecieru pomidorowego
posiekany ząbek czosnku
po szczypcie kminku, majeranku
1/2 szkl. wody
ciasto:
250 g mąki
ok pół szkl. wody
W garnuszku rozgrzewamy olej i rumienimy na nim posiekana cebulkę. Dodajemy pozostałe składniki farszu oraz wodę i całość dusimy na malutkim ogniu ok godziny, aż kapusta będzie mięciutka. Należy pamiętać o mieszaniu kapusty by się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie dolewamy kolejna łyżkę octu i potrawę dusimy dalsze 20 minut.
Mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kółeczka szklanką. Nakładamy farsz i zlepiamy w swój ulubiony sposób. Gotujemy do wypłynięcia w osolonym wrzątku.
3 łyżki oleju
1 cebula
300 g kiszonej kapusty
3 łyżki octu balsamicznego
1 słodkie jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
3 łyżki rodzynek
3 pokrojone w paski wędzone śliwki
łyżka przecieru pomidorowego
posiekany ząbek czosnku
po szczypcie kminku, majeranku
1/2 szkl. wody
ciasto:
250 g mąki
ok pół szkl. wody
W garnuszku rozgrzewamy olej i rumienimy na nim posiekana cebulkę. Dodajemy pozostałe składniki farszu oraz wodę i całość dusimy na malutkim ogniu ok godziny, aż kapusta będzie mięciutka. Należy pamiętać o mieszaniu kapusty by się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie dolewamy kolejna łyżkę octu i potrawę dusimy dalsze 20 minut.
Mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kółeczka szklanką. Nakładamy farsz i zlepiamy w swój ulubiony sposób. Gotujemy do wypłynięcia w osolonym wrzątku.
Intrygujące połączenie... hmmm...
OdpowiedzUsuńale bardzo udane, szczególnie gdy ktoś lubi smaki słodko kwaśne ;)
UsuńCiekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńPrzypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
fajne, ciekawa jestem ich smaku, ale w koncu to pierogi - musza byc pyszne! nie ma nie-pysznych pierogow!
OdpowiedzUsuńhe he :) są naprawdę dobre! polecam :)
UsuńWiewióro,
OdpowiedzUsuńrównież jestem bardzo ciekawa tego Kukbukowego przepisu. Wyszły Ci świetne, a smak z pewnością jest bardzo oryginalny.
Pozdrawiam serdecznie,
E.
oryginalny i wyśmienity!!! dzięki ;)
Usuńwow, alez odważne połaczenie. Ciekawa jestem bardzo ich smaku. Pozdawiam:)
OdpowiedzUsuńspróbuj i przekonaj się jakie są pyszne :)
UsuńJa bardzo lubię domowe pierogi robione na ekologicznej mące razowej :)
OdpowiedzUsuń