Pierogi z kapustą i bakaliami, KukBukowe

Żeby nie było, ja też kupiłam KUKBUKa! przeczytałam od deski do deski, wybrałam kilka dań do wypróbowania. Ogólnie magazyn przypadł mi do gustu choć nie powiem, żeby mega reklamy nie drażniły... za to artykuły są ciekawe a zdjęcia obłędne! i ten papier! to taka książka kulturalno kulinarna do kupienia raz na dwa miesiące.
Wracając do dań, bardzo przypadły mi do gustu pierogi. Rumieniące się ze zdjęcia i bardzo ciekawe jeśli chodzi o skład a przede wszystkim są idealną alternatywa dla tych co muszą bez grzybów w te święta się obejść czyli dla mnie :) Najlepiej smakują odsmażone na oleju ale i z wody są naprawdę zachwycając. To mój hit tegorocznych świąt!!! Małżon nie skrytykował ale stwierdził, że dla niego zbyt słodkie.


farsz:
3 łyżki oleju
1 cebula
300 g kiszonej kapusty
3 łyżki octu balsamicznego
1 słodkie jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
3 łyżki rodzynek
3 pokrojone w paski wędzone śliwki
łyżka przecieru pomidorowego
posiekany ząbek czosnku
po szczypcie kminku, majeranku
1/2 szkl. wody

ciasto:
250 g mąki
ok pół szkl. wody

W garnuszku rozgrzewamy olej i rumienimy na nim posiekana cebulkę. Dodajemy pozostałe składniki farszu oraz wodę i całość dusimy na malutkim ogniu ok godziny, aż kapusta będzie mięciutka. Należy pamiętać o mieszaniu kapusty by się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie dolewamy kolejna łyżkę octu i potrawę dusimy dalsze 20 minut.
Mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kółeczka szklanką. Nakładamy farsz i zlepiamy w swój ulubiony sposób. Gotujemy do wypłynięcia w osolonym wrzątku.



Komentarze

  1. Intrygujące połączenie... hmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale bardzo udane, szczególnie gdy ktoś lubi smaki słodko kwaśne ;)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie ;)

    Przypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne, ciekawa jestem ich smaku, ale w koncu to pierogi - musza byc pyszne! nie ma nie-pysznych pierogow!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióro,
    również jestem bardzo ciekawa tego Kukbukowego przepisu. Wyszły Ci świetne, a smak z pewnością jest bardzo oryginalny.

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, alez odważne połaczenie. Ciekawa jestem bardzo ich smaku. Pozdawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię domowe pierogi robione na ekologicznej mące razowej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty