Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63

Jest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto". 
Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam. 
Zupa ma intensywny smak i zapach. 
Przyznam, że przywodzi mi na myśl dzieciństwo, choć wówczas takiej zupy wcale nie jadałam... z czymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle...


Szybka zupa jarzynowa

2 łyżeczki oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka listków tymianku
5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego
po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach
1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach
sól, pierz
do posypania starty parmezan


Rondel stawiamy na średnim ogniu.
Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty.
Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty.
Zalewamy bulionem i przecierem.
Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron :)


Komentarze

  1. A ja wciąż w odwrocie od zup,nic mnie nie nęci.
    Jasne, że zrobię Ci serwetki do ciastek:) Nie śmiałam Ci proponować bo przecież umiesz szydełkować, ale jak chcesz to nie ma problemu.Ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) kochana ja serwetek nie potrafię niestety robić, z szydełkiem ostatnio w ogóle nie miewam do czynienia niestety :( JEDNA MI WYSTARCZY :)

      Usuń
  2. Fajna i faktycznie szybka zupa ;) Tez mam u siebie taki dzien na zupy, ale u mnie to akurat czwartek :)
    A jezeli chodzi o zdjecia, to nie wiem czemu narzekas, mnie bardzo sie podobaja! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji