Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102

"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco.
Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych.


Biszkopt z rabarbarem

2 duże jajka
po 100 g cukru i mąki pszennej
2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do przygotowania formy

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Forme smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, biały krem.
Do kremu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy, układamy na nim kawałki rabarbaru.
Pieczemy ok 25-30 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty